VOĆNI KOLAČ


 Odličan voćni kolač! Priprema je veoma jednostavna i brza a svaki put može biti drugačiji, zavisno od voća koje koristite. Vrlo često ga pravim sa jagodama ali isto tako sa jabukama, breskvama a ovaj put sa kivijem. Kivi u našu kuću stiže sa juga, zahvaljujući rodbini sa mora dobijamo ga u velikim količinama pa ga mogu koristiti i ovako.

Za koru je potrebno:
6 jaja, 6 kašika šećera, 6 kašika brašna i 3 dl mleka u kojem su otopljene 3 kašike šećera.

Za fil je potrebno: 1kg voća, 10 kašika šećera, 2 pudinga od vanile ili neki voćni kao limun ili jagoda (izbor zavisi od voća)

 + 2 kesice šlaga za kraj

Priprema kore:
Razdvojite belanca i žumanca. Umutite sneg od belanaca i šećera pa toj masi postepeno dodajte žumanca. Na kraju dodajte brašno a kao što vidite nije potreban prašak za pecivo.
Izručite masu u veći, podmazan pleh pa pecite koru na 250°C kratko, svega 6-8 min.
Gotovu koru prelijte mlakim mlekom u kojem se rastopio šećer.

Priprema fila:
 Pripremite voće: ako je potrebno ogulite ga a potom ga iseckajte. Sitno voce, kao jagode, nije potrebno usitnjavati.

 Stavite u šerpu da prokuva 4 dl vode sa 10 kašika šećera. U to dodajte pripremljeno voće, vrlo kratko (opet dužina zavisi od izbora voća, tvrđem voću poput jabuka treba nekoliko minuta da omekša a mekano voće kao jagode ili kivi spustite u kipuću vodu samo na tren).
Razmutite 2 pudinga sa 1 dl vode i to dodajte masi sa voćem. Kuvajte 1-2 min stalno mešajući dok se ne zgusne.

Rasporedite masu preko kore, a na kraju, kad se fil ohladi,
 premažite kolač umućenim šlagom. Ostavite ga nekoliko sati u frižideru da se dobro ohladi  :-))









Коментари

Популарни постови