Kroasani /Croissant/

Za 32 kom
potrebno vam je za testo: 500 gr brasna, 40gr svezeg kvasca, 1 kasicica secera, 1 kasicica soli, 1 jaje, 250 ml mleka
Jos vam je potrebno 150 gr maslaca i 1 jaje za premazivanje
Ono sto je vazno kad pravite kroasane je strpljenje i malo vise vremena, polako i nece vas razocarati!
Umesite testo na klasican nacin: pripremite kvasac u delu toplog mleka sa kasicicom secera i kasicicom brasna. Kad kvasac pocne da radi dodajte ga u brasno, dodajte umuceno jaje, so i preostalo mlako mleko.
Ostavite testo na toplom da se udvostruci (oko sat vremena).
Nadoslo testo podelite na 4 kugle. Razvaljajte ih na velicinu tanjira, narendajte maslac preko, poklopite drugom korom i tako sve cetiri kore a na cetvrtu ne stavljajte maslac.
Tako naslagane jedna na drugu razvaljajte ih u sto vecu kruznicu (oko 70 cm)


Podelite kruznicu prvo na cetiri dela a onda svaki deo na osam delova, ukupno 32. Urolajte od sire strane prema centru. Kroasane premazite umucenim jajetom u koje ste dodali kasiku vode i kasiku ulja pa ih ostavite da odmaraju jos sat vremena. Rernu prethodno zagrejte na maksimalnu temperaturu, pecite ih tako 5 minuta pa nastavite na smanjenoj temperaturi, na 200C jos nekih 10 minuta. Dobit cete divne, lisnate kroasane.
Po zelji mozete ih praviti sa dzemom, kremom ili nekim drugim nadevom. Ja pravim prazne a ukucani ili ih jedu takve ili ih jedu sa dzemom, kremom ili sa nekim slanim prilogom.
N❤️a receptu se zahvaljujem Snezani sa IG stranice Bon Apetit! 



Коментари

Популарни постови