BAMIJE

Bamije su orijentalno povrce koje je zastupljeno u tradicionalnom jelovniku mediteranskog dela Crne Gore.
Spremaju se sa ili bez mesa ali je postupak u sustini isti. Bamije se ociste tako sto im se odsece kapica sa peteljkom a iseku se na komadice duge oko 5 cm, naravno ako su vece.


 Prilikom spremanja bamije puste neku vrstu sluzi a to se moze izbeci tako sto se ociscene bamije drze pola sata u vodi kojoj je dodato 4-5 kasika sirceta. Pre spremanja ih isprati i prosusiti.



Pripema: za kolicinu od pola kilograma bamija prodinstati glavicu do dve crnog luka, dodati 2 oljustena i na kockice izrezana paradajza. Kad to omeksa dodati ociscene bamije. Prilikom pripreme, kad malo omeksaju izbegavati mesanje da se ne bi raspale. Jednostavno ih malo, s vremena na vreme, prodrmajte. Dodajte po potrebi malo pasiranog paradajza i puno secenog persunovog lista. Dovoljno je tridesatak minuta za pripremu i to na laganoj vatri. Zacinite po ukusu.
Ako ih spremate sa mesom potrebno je ranije prodinstati meso, pripremiti bamije kao sto sam gore navela, sve sastaviti i zapeci u rerni u vatrostalnoj posudi.
                                                      Uzivjate u ovom letnjem zalogaju!



Коментари

Популарни постови