TORTA PAVLOVA
Torta koju prati legenda. Poslastica od belanaca, prelivena slagom i ukrasena svezim vocem. Legenda kaze da je prvi put napravljena 1926. godine u cast ruske balerine Ane Pavlove za vreme njene turneje po Novom Zelandu. Kako god, svi je pravimo i volimo od tada.
Pravim je ovako:
Kora: 4 belanca, 200 gr secera , 2 vanilin secera i 1 kasika alkoholnog sirceta
Umutiti cvrst sneg postepeno dodajuci secer.
Pazljivo odvojite belanca od zumanaca i to dok su jaja hladna, iz frizidera. Ostavite ih nekih 30 min na sobnoj temperaturi pre mucenja. Secer dodajte postepeno, kasiku po kasiku. To su vazne napomene da bi vam kora uspela.
Na papiru za pecenje napraviti venac precnika 26 cm sa izdignutim ivicama ciji je zadatak da posle drze slag.
Susiti u rerni 30 minuta na 120-130C. Ostaviti koru da se ohladi.
Umutiti 500 ml pavlake za slag (koristim Hole), ona je vec zasladjena pa nista u nju ne dodajem. Posle mucenja treba da ostane vazdusasta, kao penica.
Premazite venac slagom a po vrhu rasporedite sveze voce. Na slici sam koristila ribizle i borovnice a dodatno sam je ukrasila svezim listicima nane. Mozete koristiti bilo koje voce po vasem izboru.
Servirajte je nekom dragom uz casicu ledenog rose vina. Uzivajte!
Коментари
Постави коментар