AMERICAN APPLE PIE


Stari klasik ali uvek rado viđen na trpezi...
Recept sam pronašla na jednom kanadskom sajtu, isprobala ga i od tada ga pravim redovno. Fil je bogat jabukama, testo je prhko poput keksa a dok je topla perfektno ide uz sladoled od vanile. Šta vam još treba?

Za koru je potrebno:
200 gr oštrog brašna
100 gr maslaca
70 ml ledene vode
malo soli, na vrh noža praška za pecivo

Usitnite maslac i brašno, dodajte so i prašak za pecivo a onda sa vodom umesite testo. Koristim bukvalno otopljen led. Koru odmah razvučem i utisnem u maslacem podmazan kalup za kolače koji je veličine kao za tortu.

Nije potrebno da se izbocka viljuškom. Ostaviti testo u frižideru dok se priprema fil.

Za fil je potrebno:
1 kg jabuka
1/2 šolje šećera (najbolje smeđi ali i beli je sasvim ok)
2-3 kašike gustina ili brašna
cimet, mleveni karanfilić, anis i sl.
Priprema:
Jabuke oguliti i iseckati na kockice. Izmešati sa šećerom, gustinom i začinima pa istresti preko kore.

Preko svega idu mrvice koje se prave ovako:
1,5 dl šećera ( smeđi ili običan)
1,5 dl brašna
50 gr maslaca
Kad se sve izmeša dobijete mrvice kojima treba prekriti jabuke. Sve ostaviti u frižideru petnaestak minuta a za to vreme ugrejati rernu na 230°C. Pitu na toj temperaturi peći 15 min a onda smanjiti temperaturu na 180°C pa je peći još 35-40 min.


PRIJATNO!

Коментари

Популарни постови