PIJANI ŠARAN



Omiljeni recept u našoj kući za pripremu šarana. Priprema je jednostavna a kao i svako jelo iz rerne veoma praktična jer ostavlja dosta vremena za svaku drugu aktivnost dok se vaš obrok krčka...

Potreban vam je šaran od 2 -2,5 kg za 6 osoba. Očišćenog šarana zarezati duž leđa pa proreze kao i unutrašnjost ribe napuniti smesom peršunovog lišća, belog luka i nekog začina za jelo kao npr. začin C. Preliti ribu uljem i staviti u zagrejanu rernu oko 15 min da se malo zapeče. U međuvremenu potopiti 200 gr suvih šljiva bez koštica u vodu. Izdinstati 600gr crnog luka (5-6 glavica) isečenog na rezance. U cilju praktičnosti ja odmah spremim i prilog na taj način što skuvam 3 dl pirinča do pola pa ga ocedim. Sad sastaviti pirinač, luk i suve šljive.
 Izručiti i rasporediti smesu ispod šarana. Zaliti sve sa 2-3 dl belog vina (pratiti u toku pečenja pa po potrebi dodati još-ipak je ovo pijani šaran!), posuti sa malo aleve parike, po potrebi dodatno zaciniti i ispod folije peći još 30 min. Skinuti foliju i ostaviti još desetak minuta da se uhvati korica.



Коментари

Популарни постови