LAZANJE



Za spremanja lazanja potrebno je da napravite dva sosa, jedan od mesa a drugi bešamel i 500 gr kora za lazanje.














Prvi sos se sprema tako sto se na jednoj glavici crnog luka prodinsta 500 gr mlevenog mesa. Začinite po ukusu. Dodajte dve kašike brašna, još malo propecite pre nego što dodate oko 400ml pulpe od paradajza i isto toliko pasiranog paradajza. Ako koristite koncentrovani paradajz dovoljne su 2-3 kašike ali vam tada treba malo više tečnosti. Ovaj sos treba da bude ređi zato još dodajte 2 dl vode i 2 dl mleka. Uz uobičajene  začine dodam i origano.
Bešamel sos spremite tako što 3 pune kašike brašna svetlo propržite na malo maslaca.


 Ovoj smesi postepeno dodajte 500 ml mleka, stalno mešajući da dobijete ujednačenu masu, srednje gustine. Na kraju posolite i dodajte 2 kašike iseckanog peršunovog lista. Sad sledi slaganje. Dno vatrostalne posude koja je promera 23x30 cm (ili otprilike toliko) prvo prekrijte sa malo crvenog, mesnog sosa. Prekrijte ga korama za lazanje.

Obično koristim sveže kore ali su odlične i suve a napravim 3 reda. Kore premažite bešamelom pa ponovo, ali sad obilnije pospite sosom od mesa.
Sve ovo ponavljajte dok ima kora. Redosled je: kora, bešamel, sos od mesa. Završavate crvenim sosom a površinu prekrijte kačkavaljem. Ranije sam kačkavalj stavljala u svaki red (odlično je ali kalorično), sad sam ga ostavila za kraj radi formiranja fine korice. Pecite pola sata u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C pod folijom a onda bez folije još 15 min na 200°C. Lazanje su jelo koje voli da odstoji pre serviranja, bar petnaestak minuta.


Коментари

Популарни постови