TART SA JABUKAMA I KREM SIROM
Recept za ovaj kolac potice iz Holandije a otkrila sam ga nedavno. Preporučujem ga od srca!
Za koru vam je potrebno: 250 gr brašna, 1 prašak za pecivo, 150 gr maslaca, 80 gr šećera, 1 jaje, korica od limuna i malo soli.
Potrebne su vam jabuke, 4-5 komada i 2 kašike marmelade od kajsija za glazuru.
Za fil je potrebno: 400 gr krem sira (ABC sir, filadelfija, kremsi i sl.),
100 gr šećera, 2 jaja, 1 šipka vanile (ili 2 vanilin šećera), 80 gr brašna.
Zamesite testo za koru od gore navedenih sastojaka (maslac prethodno razmekšajte), uvijte ga u najlon foliju i ostavite oko 30 min u frižideru.
Za fil ručno izmešajte sir, šećer, jaja, brašno i srce vanile ako koristite svežu ili dodajte vanilin šećer.
Sad razvaljajte koru prema veličini kalupa, ja koristim kalup veličine 20x25 cm. Obložite i stranice u visini 4-5 cm. Preporučujem da dno kalupa prekrijete papirom za pečenje kako bi ste kolač lakše izvadili. Izbockajte koru viljuškom.
Prekrijte koru pripremljenim filom od sira a odozgo složite jabuke koje ste ogulili, očistili od semenki i isekli u obliku polumeseca. Pospite jabuke sa malo cimeta i šećera. Pecite na 180°C oko 50 min.
Pečen kolač da bi dobio sjaj premažite sa 2-3 kašike marmelade od kajsija koju ste zagrejali i rastopili sa 2 kašike vode.
Коментари
Постави коментар