FRANCUSKI MAKRONI (macarons)


Evo jednog popularnog recepta a radi se o nekoj vrsti puslica u svim mogucim bojama, povezanih maslac kremom.
Moram priznati da su veoma dekorativni. Trenutno sam u pripremama za 14-ti rodjendan moje mile kceri,
pa ispunjavam njene zelje!
Uz makrone na listi zelja su cupcakes i torta od jagoda.
Potrebno je za oko 25 kom:
 3-4 belanca
2 kasike secera
125 gr oguljenog i samlevenog badema
4 dl secera u prahu
malo prehrambene boje
Za krem:
100 gr maslaca sobne temperature
1,5 dl secera u prahu
1 vanilin secer ili malo ekstrakta
1 zumance
malo prehrambene boje

Priprema:
1. Cvrsto ulupajte belanca uz dodatak malo soli i 2 kasike secera. Sad pazljivo, rucno umesajte secer u prahu i mlevene bademe.


 Htela sam roze i zutu boju pa sam masu podelila na dva jednaka dela i u svaki dodala po 1-2 kapi prehrambene boje.



 Dovoljno je da dodate 2-3 kasicice kakao praha i dobit cete divne, smedje makrone.
Pomocu kese i sprica za ukrasavanje ili jednostavno kasicicom, napravite male krugove na papiru za pecenje, velicine oko 4 cm. Oni ce se posle jos rasiriti pa ostavite dovoljno mesta. Najbolje je da koristite silikonsku podlogu za pecenje, umesto papira. Na taj nacin sacuvat ce se vlaznost sa donje strane. Ostavite makrone da odstoje bar pola sata pre pecenja jer ce se tako smanjiti mogucnost da popucaju po povrsini. Ako se i pojavi neka brazda, ko mari!
Zagrejte rernu na 150°C i pecite ih dvanaestak minuta u donjem delu rerne. Skinite ih sa folije i ostavite da se ohlade. Jako su osetljivi, stoga oprezno kod vadjenja i hladjenja.
Kremu pripremite tako sto cete penasto umutiti navedene sastojke i eventualno dodati malo boje.


Ohladjene makrone namazite kremom i spajate po dva. Ostavite u frizideru da se fil stegne i ohladi.


Коментари

Популарни постови