MARMELADA OD JAGODA

Tako se jednostavno pravi da je prava steta ne pokusati!
Osnovna mera: 1 kg jagoda
350 gr secera 
2 kasike soka od limuna
1 kesica džem fixa 2:1
Jos jednostavnije je koristiti secer za marmelade i dzemove 2:1. Taj secer, jagode i malo limunova soka je sve sto vam treba. Opcija je da dodate 1 dl soka od crne ribizle, radi boje. To sam negde procitala ali nisam probala.
Jagode ocistite i usitnite. Ako zelite glatku teksturu onda ih izmiksajte. Ja sam 2/3 izmiksala a 1/3 ostavila u komadu jer volim tako.

Pospite secerom i ostavite poklopljene 2-3 sata. Kuvajte dvadesetak minuta uz mesanje i povremeno skidanje pene jer se pojavljuje. Ako koristite secer za marmelade i dzemove 2:1, postupak je isti.

 Pred kraj dodajte džem fix prethodno izmesan sa 2-3 kasike secera (nepotrebno kod gotove smese secera za marmelade ali ako volite cvrsci dzem, dodajte). Dzem ce biti dosta tecan a ocvrsne tek posto se ohladi. Po uputstvu, kuvajte jos jedan minut, neprekidno mesajuci a onda skinite sa vatre. Vruce sipajte u tegle koje ste  pripremili zagrejavsi ih u rerni na 110°C nekih 30 min. Poklopce prokuvajte, dobro zatvorite tegle pa ih okrenite naopako nekih 5-10 min da se vakumiraju.  Veliki uzitak uz tako malo truda! 

Коментари

Популарни постови