PEČENA PAPRIKA

                                                                                                                                                                                                                                                                            
 




               Ovu papriku uvek spremam za zimu (ne garantujem da je stvarno i dočeka) ali onih dana kad se paprike peku za ajvar planiram ih za spremanje i na ovaj način. Recept je dugo u našoj porodici, mogu slobodno reći priprema se decenijama po njemu.

         Sastojci za 3kg paprika:
3 kg crvenih rog paprika
6 dl vode
2 dl alkoholnog sirćeta 9%
1 kašika soli
1 kašika šećera
1 kesica bibera u zrnu
1 glavica belog luka (po ukusu)

Paprike ispeći, oguliti, dobro ocediti. Izmešati vodu, sirće, šećer, so, biber dok se šećer i so ne rastope, ne zagrevati tekućinu!
Paprike slagati u sterilizarane tegle, posipati iseckanim belim lukom i pomalo zalivati rastvorom.
Prekriti paprike rastvorom do 2 cm ispod ivice tegle. Odmah zatvoriti poklopcima. Sterilisati na način da se u šerpu do pola napunjenu vodom koja vri ubacuju tegle na 5 min.
Ohladiti i čuvati na hladnom i tamnom mestu do godinu dana.

Коментари

Популарни постови