ŠVEDSKI BULARI

Po ovom receptu pravim bulare nekih dvadesetak godina. Prihvatila sam ga i sačuvala iz perioda mog boravka u Švedskoj. Još jedna korist od spremanja ovog kolača jeste divan miris cimeta koji se širi kućom. Veže me za zimsku atmosferu, topao čaj i porodicu na okupu....
Vredi isprobati!
Potrebno je za testo:
1 kg brašna za dizana testa
10 kašika šećera
1 svež kvasac 
500 ml mlakog mleka
100 gr rastopljenog margarina
kašičica soli
Za fil:
150 gr margarina
100 gr šećera
 25 gr cimeta
100 gr suvih grožđica

Priprema:
Zamesiti glatko testo od gore navedenih sastojaka i nadošlog svežeg kvasca. Ostaviti na toplom oko sat vremena da nadođe. Podeliti testo na dva dela pa ga razvaljati u oblik pravougaonika otprilike
45 x 35 cm.
Blago zagrejati margarin za fil, dodati šećer i cimet da se napravi premaz kojim treba premazati testo. Posuti suvim grožđem.
Postoje dva načina na koji savijam bulare. Pokazat ću vam oba. Prvi način je da se ovo razvučeno testo preklopi na pola, iseku se trake širine 1 cm pa se preko prsta oblikuju ružice. Dok pravite ružice uvijajte traku oko svoje ose i oko prsta istovremeno.
                                                                                    Priznajem treba malo veštine...

Ružice poređajte u pleh na papir za pečenje, premažite žumancetom. Ja ih pospem šećerom u perlama koji donosim iz Švedske a vi možete dodatno suvim grožđem. Ostaviti pola sata da još malo nadođu. Peći u rerni zagrejanoj na 220°C oko 7-10 min. Pazite da ih ne prepečete.

Drugi način oblikovanja:
Sve kao u prvoj verziji samo testo ne preklapate nego uvijete u rolat. Rolat kuhinjskim makazama koje za to služe isecite do 2/3,  takođe na 1 cm širine.
Sad prvi deo usmerite napred, drugi desno, treći levo i to ponavljajte celom dužinom. Premažite jajetom i ostavite pola sata do pečenja.
Peći u rerni zagrejanoj na 220°C oko 15-20 min.
Sad skuvajte kafu ili čaj i uživajte!













 
 


  

Коментари

Постави коментар

Популарни постови