AJVAR MOJE MAME
Za mene postoji mesto gde je i pečenje paprika pravo zadovoljstvo. Tako se i ove godine sa tog mesta širio poznati miris. Ovo je ajvar po receptu moje mame. Za mene ne postoji bolji.
AJVAR MOJE MAME
Ispecite 13 kg paprika.
Vruće paprike stavite u najlon kesu jer se posle lakše gule.
Oguljene ostaviti da se dobro ocede, najbolje preko noći.
U rerni ispecite 3 kg patlidžana.
Pre pecenja ih presecite na pola a kad se ohlade, ogulite ih.
Papriku i patlidzan sameljite na mašini za meso.
Ako volite pikantan ajvar dodajte koju ljutu papricicu i malo belog luka.
U dubljem loncu zagrejati ulje pa dodati samlevenu smesu. Na laganoj vatri sve propržiti, dodati bibera u zrnu, povremeno, po potrebi dodavati ulje (ukupno ne više od 2 dl), 2 kašike soli, a pred kraj 5-6 kašika sirćeta.
Ajvar je gotov kad na dnu serpe ostaje trag posle mesanja.
Sterilisati tegle u rerni zagrejanoj na 100°C oko 30 min pa vruć ajvar sipati u vruće tegle. Ostaviti u rerni oko sat vremena da se uhvati korica i ajvar je gotov!
AJVAR MOJE MAME
Ispecite 13 kg paprika.
Vruće paprike stavite u najlon kesu jer se posle lakše gule.
Oguljene ostaviti da se dobro ocede, najbolje preko noći.
U rerni ispecite 3 kg patlidžana.
Pre pecenja ih presecite na pola a kad se ohlade, ogulite ih.
Papriku i patlidzan sameljite na mašini za meso.
Ako volite pikantan ajvar dodajte koju ljutu papricicu i malo belog luka.
U dubljem loncu zagrejati ulje pa dodati samlevenu smesu. Na laganoj vatri sve propržiti, dodati bibera u zrnu, povremeno, po potrebi dodavati ulje (ukupno ne više od 2 dl), 2 kašike soli, a pred kraj 5-6 kašika sirćeta.
Ajvar je gotov kad na dnu serpe ostaje trag posle mesanja.
Sterilisati tegle u rerni zagrejanoj na 100°C oko 30 min pa vruć ajvar sipati u vruće tegle. Ostaviti u rerni oko sat vremena da se uhvati korica i ajvar je gotov!
Коментари
Постави коментар