KROFNE kako me mama učila
Dobre stare krofne...ništa me više ne vraća u detinjstvo od ovih krofni.
Potrebno je:
1 kg brašna za dizana testa
500 ml mleka
50 gr svežeg kvasca
1 jaje + 2 žumanca
3 kašike šećera, vrlo malo soli
korica od 1 limuna
0,5 dl ulja, 50 gr razmekšalog margarina
Kad kvasac nadođe zamesiti testo od gore navedenih sastojaka i ostaviti ga na toplom oko sat vremena.
Nadošlo testo premesiti, ostaviti vrlo kratko a onda ga razvaljati na debljinu prsta. Okruglom modlom ili nekom čašom vaditi krofne.
Ostaviti ih pokrivene dvadesetak minuta da još malo nadođu.
Peći u dubokom ulju pa ređati na kuhinjski papir da se ocedi višak masnoće.
U toku pečenja se naduvaju kao loptice i same se okreću. Ponekoj pomozite da se okrene na vreme. Jako je važno podešavati temperaturu ulja da bi se one zaokružile. Zapravo je to uz dobar kvasac najvažnije. Ulje treba da je vruće kad počnete pečenje a potom smanjite temperaturu. Ponavljajte to po potrebi. Kad ih spuštate u ulje strana koja je na stolu bila gore ide dole.
Sad je ostalo da ih uvaljate u prah šećer koji ste namirisali sa 2 vanilin šećera.
Коментари
Постави коментар