PUNJENE TIKVICE U SOSU OD PARADAJZA
Starinsko jelo koje su pravile naše bake a opet i danas rado viđeno na trpezi....
Potrebno je za 6 osoba:
oko 5 tikvica da dobijete 10 kom za punjenje
600 gr mlevene junetine
3 kašike pirinča
1 crni luk i malo belog luka
začini
500 ml pasiranog paradajza
Priprema:
Kratko prodinstati mleveno meso na glavici crnog luka i malo belog luka, zajedno sa pirinčem. Začiniti po ukusu.
Oguliti i izdubiti tikvice da dobijemo oblik čaše. Ovo je možda najgori deo posla. Sebi sam ga olakšala tako što koristim kašičicu za kivi koja ima nazubljen vrh.
Pripremljenom smesom napuniti tikvice, poređati ih u dublji pleh pa zaliti sa 2/3 pasiranog paradajza.
Ako ostane malo smese ja je jednostavno rasporedim između tikvica.
Peći u rerni zagrejanoj na 220°C oko 40 min. Izvaditi, okrenuti tikvice pa dodati preostali paradajz. Smanjiti na 200°C i peći još pola sata. Servirati uz kiselo mleko.
Коментари
Постави коментар